Resepi Nasi Arab Khabsah
Bahan- Bahan Rempah Nasi Arab Khabsah
Rempah Nasi Arab Khabsah Home Made
4 Sudu Besar Bunga Cengkeh
4 Sudu Besar Lada Hitam ( Biji Boleh- Sebuk pun Boleh)
4 Sudu Besar Jintan Manis
4 Sudu Besar Jintan Putih
8 Sudu Besar Biji Ketumbar
4 Sudu Besar Buah Pelaga
4 Sudu Besar Serbuk Cili
4 Sudu Besar Serbuk Kunyit
Goreng Kering Api Sederhana Sehingga Naik Bau Aroma
Kemudian Blend Kering. Siap Sudah Proses Untuk Rempah. Boleh Simpan dalam bekas kedap udara sehingga 6 bulan
Cara-Cara Masak Nasi Arab.
Bahan- Bahan Nasi untuk 10 Orang Makan
Bawang Merah India 4 biji
Bawang Putih 2 labu
Halia Sebesar Ibu jari
1 Cawan Minyak Zaitun (kalau nak pakai minyak sawit/ sapi pun boleh)
1 paket kecil Rempah tumis
3 sudu besar rempah khabsah
1 kg Beras Basmathi ( saya guna jasmin extra long)
3 helai daun salam
Panaskan Minyak sapi, Tumis bawang Merah, putih dan Halia dan rempah nasi arab
Basuh Beras, Tos beras,
Campur Beras & Air ( Pastikan sukatan 1:1 antara air dan beras)
Campur Rempah yg telah di tumis kedalam campuran beras dan air dan masukkan daun salam
Kemudian masak nasi sehingga masak
Bahan untuk Ayam/Daging/Kambing Khabsah
1 ekor ayam/1 kg daging/ 1kg kambing
4 sudu makan youghut original
2 sudu makan rempah Khabsah
3 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk ketumbar
sedikit garam
Gaul dan perap dalam 1-4 jam, Kemudian Bakar (dalam oven boleh, tempayan boleh, alluminium foil pun boleh)
Sos Harrah
5 biji tomato merah
Perahan Lemon 1 biji
3 biji lada (kalau nak pedas tambah lagi)
Daun Ketumbar
Cara-Cara
Blend bahan-bahan tersebut, Kemudian hidangkan
Salad Arab
4 Sudu Youghut
1 biji epal merah
1 biji timun
3 biji tomato merah
sedikit serbuk lada hitam
sedikit daun ketumbar
Epal, timun & tomato potong dadu- gaul dengan bahan-bahan-
Hidang dengan Nasi Arab
Bahan- Bahan Rempah Nasi Arab Khabsah
4 Sudu Besar Bunga Cengkeh
4 Sudu Besar Lada Hitam ( Biji Boleh- Sebuk pun Boleh)
4 Sudu Besar Jintan Manis
4 Sudu Besar Jintan Putih
8 Sudu Besar Biji Ketumbar
4 Sudu Besar Buah Pelaga
4 Sudu Besar Serbuk Cili
4 Sudu Besar Serbuk Kunyit
Goreng Kering Api Sederhana Sehingga Naik Bau Aroma
Kemudian Blend Kering. Siap Sudah Proses Untuk Rempah. Boleh Simpan dalam bekas kedap udara sehingga 6 bulan
Cara-Cara Masak Nasi Arab.
Bahan- Bahan Nasi untuk 10 Orang Makan
Bawang Merah India 4 biji
Bawang Putih 2 labu
Halia Sebesar Ibu jari
1 Cawan Minyak Zaitun (kalau nak pakai minyak sawit/ sapi pun boleh)
1 paket kecil Rempah tumis
3 sudu besar rempah khabsah
1 kg Beras Basmathi ( saya guna jasmin extra long)
3 helai daun salam
Panaskan Minyak sapi, Tumis bawang Merah, putih dan Halia dan rempah nasi arab
Basuh Beras, Tos beras,
Campur Beras & Air ( Pastikan sukatan 1:1 antara air dan beras)
Campur Rempah yg telah di tumis kedalam campuran beras dan air dan masukkan daun salam
Kemudian masak nasi sehingga masak
Bahan untuk Ayam/Daging/Kambing Khabsah
1 ekor ayam/1 kg daging/ 1kg kambing
4 sudu makan youghut original
2 sudu makan rempah Khabsah
3 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk ketumbar
sedikit garam
Gaul dan perap dalam 1-4 jam, Kemudian Bakar (dalam oven boleh, tempayan boleh, alluminium foil pun boleh)
Sos Harrah
5 biji tomato merah
Perahan Lemon 1 biji
3 biji lada (kalau nak pedas tambah lagi)
Daun Ketumbar
Cara-Cara
Blend bahan-bahan tersebut, Kemudian hidangkan
Salad Arab
4 Sudu Youghut
1 biji epal merah
1 biji timun
3 biji tomato merah
sedikit serbuk lada hitam
sedikit daun ketumbar
Epal, timun & tomato potong dadu- gaul dengan bahan-bahan-
Hidang dengan Nasi Arab
No comments:
Post a Comment