Bahan-bahan:
1 helai daun kunyit dihiris-hiris
1 helai daun limau purut1 sudu kerisik
1 cawan santan1/2 cawan cili kisar
2 keping asam gelugor1/2 inci gula melaka
4-5 sudu gulagaram secukup rasa
minyak untuk menumisBahan Kisar
2 ulas bawang putih
1/2 inci haliasedikit lengkuas
1 inci kunyit hidup2 sudu ketumbar
1 sudu jintan halus1 batang serai
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan cili kisar hingga wangi
- Masukkan ayam dan gaul sebati hingga ayam setengah masak- Masukkan santan, asam gelugor, kerisik, garam, gula, gula melaka dan daun kunyit.
- Apabila telah ayam telah masak dan kuah hampir kering, masukkan daun limau purut. Biarkan 5 minit.
- Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment