Tuesday, September 1, 2009

Rendang Ayam (Jawanese Style)




Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam di potong 6
1 helai daun kunyit dihiris-hiris
1 helai daun limau purut
1 sudu kerisik
1 cawan santan
1/2 cawan cili kisar
2 keping asam gelugor
1/2 inci gula melaka
4-5 sudu gula
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Kisar

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 sudu ketumbar
1 sudu jintan halus
1 batang serai

Cara penyediaan :

- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan cili kisar hingga wangi
- Masukkan ayam dan gaul sebati hingga ayam setengah masak
- Masukkan santan, asam gelugor, kerisik, garam, gula, gula melaka dan daun kunyit.
- Apabila telah ayam telah masak dan kuah hampir kering, masukkan daun limau purut.
Biarkan 5 minit.
- Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment