Resepi ni sgt sesuai untuk menjimatkan masa ketika bersahur. Tinggal goreng jer...Resepi org Pantai Timur(ibu mertuaku)
Pic 1 - Gula nisan & bwg putih
Pic 2 - Cara susunan ikan di atas gula nisan & bwg putih
Pic 3 - Ikan yang siap direbus
Pic 4 - Ikan rebus goreng
Bahan- bahan :
600g ikan selayang(ikan sardin)
2 ulas bawang putih diketuk
Sekeping gula nisan(atau 1cm gula melaka)
3 keping asam gelugor
1 sudu garam
1/2 cawan air
Cara penyediaan :
- letakkan gula melaka dan bawang putih di atas kuali spt dalam gambar.
- Susunkan ikan di atasnya
- Tuangkan air dan bubuh garam serta asam gelugor
- Masak sehingga air agak kering
- Simpan semalaman sebelum digoreng
- Setelah digoreng(spt dalam gambar), rupanya mg x cantik tp rasanya mmg sedap. Cubalah
makan dengan nasi panas2.
*** Ikan ini tahan sehingga sebulan sebelum digoreng apabila disimpan dalam fridge.
Saturday, August 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment