
Bahan-bahan :-
1 kg daging lembu di potong2 kecil
2 labu bawang besar dihiris-hiris
5 biji lada hijau dihiris-hiris
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Kacang panjang dipatah2kan. (kali nie saya tak guna sbb xde stok :-) )
2 sudu garam
1 cawan air
1 cawan minyak masak
Cara penyediaan :
- Bawang putih, halia, kunyit dan garam ditumbuk lumat.
- Gaulkan dengan daging dan perap lebih kurang 5 - 10 minit.
- Tuangkan daging ke dalam kuali dan tambahkan dengan secawan air.
- Masak sehingga air agak kering dan pastikan dagingnya juga lembut. Jika daging masih keras,
tambahkan air dan tunggu hingga agak kering.
tambahkan air dan tunggu hingga agak kering.
- Apabila air telah kering, masukkan minyak dan goreng sehingga daging agak garing.
- Masukkan bawang besar, kacang panjang dan lada hijau. Kacau sebentar.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment