Wednesday, July 8, 2009

Kari Ikan Tongkol


Bahan utk rebusan ikan :

1 ekor ikan tongkol saiz sederhana dikerat2
2-3 keping asam gelugor
2 cawan air
1 sudu garam

Bahan untuk kuah kari:

1 labu bawang merah ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
2 sudu kari ikan
2 cawan santan
4 biji kacang bendi
2 biji lada besar(hijau)
4 sudu minyak

Cara penyediaan 1:

1. Masukkan semua bahan rebusan ikan.
2. Rebus sehingga airnya hampir kering
3. Biarkan semalaman

Cara penyediaan 2 :

1. Panaskan minyak & tumiskan bwg merah, bwg putih dan serbuk kari sehingga wangi.
2. Masukkan ikan beserta baki air rebusannya. Biarkan 3-4 minit
3. Masukkan santan
4. Apabila hampir mendidih, masukkan kcg bendi & lada hijau.
5. Masak sehingga pecah minyak.
6. Siap untuk dihidang

*** Untuk kuah kari tidak perlu diletak air asam @ garam kerana telah menggunakan air rebusan ikan. Jika kurang masin bolehlah ditambah sedikit garam.

No comments:

Post a Comment