Friday, July 10, 2009

Tom Yam Seafood

Menu malam td xde yang goreng2...ikan bakar n tomyam seafood.
Hehehe... ikan bakar x yahlah bg tau resepi...sume org tau kan???
Tang sambal kicap jer...tgk kat label sambal



Bahan-bahan :

1 labu bawang besar dimayang
1 biji tomato
2 ulas bawang putih diketuk
5 biji cili padi(kalau nk pedas lg blh la tambah) di hiris
1 batang serai di ketuk
3 helai daun limau purut(kalau rasa kerang bau, leh tambah lg)
1 biji besar limau nipis(diambil jusnya)
2 sudu besar sos ikan
3-4 dahan daun ketumbar di potong2
3 cawan air
20 ekor udang
2 ekor sotong saiz besar di potong2
3 ekor ketam dibelah 2 (kalau ketam besar sekor pun cukup)
Garam secukup rasa
Sedikit perasa

Cara penyediaan :

- Masak semua bahan kecuali daun limau purut, jus limau nipis, bawang besar dan bwg putih
- Apabila telah mendidih, masukkan bahan2 yang tinggal td, garam dan perasa.
- Masak lbh kurang 3 minit.
- Siap untuk dihidang

*** Utk tom yam yang sedap ala2 di kedai tom yam..rasa masam & masin hendaklah balance. Tp kalau pentingkan kesihatan...kurangkan garam k. Biarla x sesodap di kedai tom yam...asal badan sihat :-)

No comments:

Post a Comment