Assalamualaikum
Hari Ini Saya akan Kongsikan Resepi Gulai Ikan Aye atau Tenggiri. Ingat Nak Kongsi untuk makan seisi keluarga
Bahan- Bahan untuk Seisi Keluarga
Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri 1kg
Asam Keping 7 keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
50 gm Serbuk Gulai Belauk Kelantan (kalau tiada boleh Pakai serbuk kari Ikan Adabi) 1 peket besar
Kerisik 50gm
Santan 1/2 kg
Minyak Masak
Rempah tumis
*Bawang Merah 5 biji
*Bawang Putih 5 ulas
*Halia Sebesar Ibu jari
*Lengkuas Sebesar Ibu Jari
Timun
Lada Besar 3 biji
Cara-Cara masak
Rebus Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri bersama Asam Keping dan Garam Sehingga Masak lebih kurang dalam 45 minit api Sederhana. dah mendidih tutup api. Kemudian Toskan
Blend/kisar bahan-bahan Bertanda *
Panaskan Minyak - masukan rempah tumis sehingga wangi
masukan bahan kisar- tunggu sehingga wangi
Masukkan Rempah Gulai yang telah dibancuh dengan air - Tunggu Sehingga Wangi
Masukkan Ikan yang telah direbuskan tadi- Gaul sehingga rata
Masukan Garam Secukup Rasa
Masukan Santan
Masukan Gula Secukup rasa
Masukan Kerisik
Tunggu sehingga Mendidih Pastikan api sederhana
Masukan Timun yang dipotong & Cili
Dah Masak pun - dah boleh hidang dah....Oppss lupa pulak nak share sambalnya.
Bahan Sambal
Cili Dalam 10 biji
cuka 2 sudu
gula 2 sudu
garam 1 sudu
semua bahan ni dikisar.
Dah siap pun- Selamat Menjamu Selera.
Hari Ini Saya akan Kongsikan Resepi Gulai Ikan Aye atau Tenggiri. Ingat Nak Kongsi untuk makan seisi keluarga
Bahan- Bahan untuk Seisi Keluarga
Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri 1kg
Asam Keping 7 keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
50 gm Serbuk Gulai Belauk Kelantan (kalau tiada boleh Pakai serbuk kari Ikan Adabi) 1 peket besar
Kerisik 50gm
Santan 1/2 kg
Minyak Masak
Rempah tumis
*Bawang Merah 5 biji
*Bawang Putih 5 ulas
*Halia Sebesar Ibu jari
*Lengkuas Sebesar Ibu Jari
Timun
Lada Besar 3 biji
Cara-Cara masak
Rebus Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri bersama Asam Keping dan Garam Sehingga Masak lebih kurang dalam 45 minit api Sederhana. dah mendidih tutup api. Kemudian Toskan
Blend/kisar bahan-bahan Bertanda *
Panaskan Minyak - masukan rempah tumis sehingga wangi
masukan bahan kisar- tunggu sehingga wangi
Masukkan Rempah Gulai yang telah dibancuh dengan air - Tunggu Sehingga Wangi
Masukkan Ikan yang telah direbuskan tadi- Gaul sehingga rata
Masukan Garam Secukup Rasa
Masukan Santan
Masukan Gula Secukup rasa
Masukan Kerisik
Tunggu sehingga Mendidih Pastikan api sederhana
Masukan Timun yang dipotong & Cili
Dah Masak pun - dah boleh hidang dah....Oppss lupa pulak nak share sambalnya.
Bahan Sambal
Cili Dalam 10 biji
cuka 2 sudu
gula 2 sudu
garam 1 sudu
semua bahan ni dikisar.
Dah siap pun- Selamat Menjamu Selera.
Nasi Belauk Ikan Aye Kelantan - Siap Letak keropok sebagai aksesori |
No comments:
Post a Comment