Hari ni rasa macam nak makan mee hongkong. try buat sendirilah. asyik pegi kedai je. Belajar benda ni masa Kerja kat Kedai Tom Yam- resepi daripada Pattani la katakan.
Bahan- Bahan Mee
Mee 1 kg
Telur 4 biji
Minyak masak
Bahan- Bahan Kuah
Sayur Campur (kubis, Brokoli, cendawan, kailan, carrot dsb ikut kesukaan sendiri) 1 pek
Ayam potong dadu- ikut kesesuaian masing-masing
Udang buang kepala- ikut kesesuaian masing-masing
Sotong- ikut kesesuaian masing-masing
1 sudu tepong jagong
1 cawan air
1 sudu sos tiram
1 labu bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar- dimayang
3 biji lada- ikut citarasa masing-masing
Sedikit gula
Sedikit garam
Bahan perasa- ikut kesesuaian masing-masing
Serbuk lada putih
Cara- cara Masak Mee
1. Pecahkan telur- pukul telur
2. Masukan mee ke dalam telur- gaul sehingga sebati
3. Panaskan minyak. goreng mee yg telah digaul dengan telur tadi- dividelah 1kg kpd 4 kali goreng
4. Goreng sehingga mee dan telur masak- agak-agak macam dah rangup dah boleh toskan
5. Toskan Mee
Cara-cara Masak Kuah
1. Bancuh 1 cawan air dan Tepong Jagong
2. Panaskan Minyak- Tumis sos tiram, bawang putih, Ayam, Udang, Sotong, Lada, gula, garam, bahan perasa
3. Tuang bancuhan Tepong Jagong.
4. Tunggu sehingga mendidih
5. Masukkan sayur - kacau biar rata
6. Angkat dan tuang ke atas Mee yang telah ditoskan tadi
Selamat Mencuba dan Menjamu Selera
Mee Hong Kong- Sedia Untuk dimakan |
Bahan- Bahan Mee
Mee 1 kg
Telur 4 biji
Minyak masak
Bahan- Bahan Kuah
Sayur Campur (kubis, Brokoli, cendawan, kailan, carrot dsb ikut kesukaan sendiri) 1 pek
Ayam potong dadu- ikut kesesuaian masing-masing
Udang buang kepala- ikut kesesuaian masing-masing
Sotong- ikut kesesuaian masing-masing
1 sudu tepong jagong
1 cawan air
1 sudu sos tiram
1 labu bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar- dimayang
3 biji lada- ikut citarasa masing-masing
Sedikit gula
Sedikit garam
Bahan perasa- ikut kesesuaian masing-masing
Serbuk lada putih
Cara- cara Masak Mee
1. Pecahkan telur- pukul telur
2. Masukan mee ke dalam telur- gaul sehingga sebati
3. Panaskan minyak. goreng mee yg telah digaul dengan telur tadi- dividelah 1kg kpd 4 kali goreng
4. Goreng sehingga mee dan telur masak- agak-agak macam dah rangup dah boleh toskan
5. Toskan Mee
Cara-cara Masak Kuah
1. Bancuh 1 cawan air dan Tepong Jagong
2. Panaskan Minyak- Tumis sos tiram, bawang putih, Ayam, Udang, Sotong, Lada, gula, garam, bahan perasa
3. Tuang bancuhan Tepong Jagong.
4. Tunggu sehingga mendidih
5. Masukkan sayur - kacau biar rata
6. Angkat dan tuang ke atas Mee yang telah ditoskan tadi
Selamat Mencuba dan Menjamu Selera
No comments:
Post a Comment