Friday, August 14, 2009

Spageti Bolognese

Resepi dari Aze



Bahan A

1 bungkus spagetti
2 sudu marjerin
1 tsp garam


Bahan B

1 botol sos spagetti (prego traditional)
1 tin cendawan butang dihiris-hiris
500g daging kisar
1 mangkuk bebola daging(tp yg nie x bubuh pun)
3 ulas bawang putih dipotong dadu
1 1/2 labu bawang besar dipotong dadu
3 sudu marjerin
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
2 cawan air
garam dan gula secukup rasa


Bahan C

Daun sup
Cheese tabur


Cara penyediaan :

Untuk bahan A

- Panaskan air dan masukkan marjerin dan garam
- Rebus spagetti hingga lembut

** bubuh marjerin agar spagetti tidak melekat & tampak berkilat

Untuk bahan B

- Panaskan marjerin dan tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga layu
- Masukkan kesemua jenis sos(tomato, cili dan spagetti)
- Masukkan daging kisar . Masak sehingga empuk
- Masukkan air sedikit demi sedikit agar kuah tidak terlalu pekat
- Masukkan cendawan butang
- Bubuh garam dan gula secukup rasa

*** Untuk hidangan, ambil sedikit spagetti dan tuangkan sedikit kuah ke atasnya. Taburkan dengan daun sup dan cheese.


No comments:

Post a Comment