BAHAN :
200g makaroni
250g daging cincang
Kentang (potong dadu) – 3 biji
Bawang (potong dadu) – 2 biji
1/2 cawan daun bawang dihiris-hiris
1 1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
200g makaroni
250g daging cincang
Kentang (potong dadu) – 3 biji
Bawang (potong dadu) – 2 biji
1/2 cawan daun bawang dihiris-hiris
1 1/2 inci halia
5 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
5 sudu serbuk kari
3 sudu sos tomato
Telur – 5 biji
Telur – 5 biji
5 sudu minyak
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara penyediaan :
Cara penyediaan :
Step 1
- Kisar halia, bawang putih & bawang merah
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan serbuk kari hingga garing.
- Masukkan daging cincang, kentang, sos tomato dan sedikit air.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Bila dah agak kering, masukkan bawang merah (potong dadu)
- Sebelum tutup api… masukkan daun bawang.
- Bila dah agak kering, masukkan bawang merah (potong dadu)
- Sebelum tutup api… masukkan daun bawang.
Step 2
Makaroni direbus then toskan
Makaroni direbus then toskan
Step 3
Gaulkan macaroni & daging yg dimasak tadi
Masukkan telur – gaul hingga rata
Gaulkan macaroni & daging yg dimasak tadi
Masukkan telur – gaul hingga rata
Step 4
Loyang disalut butter dan tepunt – utk elak melekat…
Bakar dalam oven – lebih kurang ½ jam
Loyang disalut butter dan tepunt – utk elak melekat…
Bakar dalam oven – lebih kurang ½ jam
No comments:
Post a Comment