Assalamualaikum...
Hari Ini nak share satu resepi Makanan Melayu. Nasi Hujan Panas
Bahan- Bahan Lauk
2 Ekor Ayam
300 ml Minyak Masak (untuk menggoreng ayam)
100 gms Cili Kering **
Rempah Tumis
5 biji bawang Merah (besar) **
1 labu bawang putih **
1 ulas 3 cm halia **
5 batang Serai diketuk
1 tin Kecil Tomato Puree
1 botol sos cili
1 botol sos tomato
1 tin susu cair
3 biji tomato segar
gula dan garam secukup rasa
Cara- cara masak lauk
kisar bahan bertanda **
Goreng ayam sehingga masak (tak perlu kering sangat)
Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah tumis, sehingga naik bau wangi (simpan 3 sudu besar untuk nasi)
Masukkan cili kering yang telah dikisar tunggu sehingga naik bau
Masukkan Serai
Masukkan tomato Puri
Masukkan Sos cili & tomato
Masukkan Gula & Garam (ikut kesesuaian masing-masing)
Masukan tomato segar yang telah dipotong
Masukkan susu cair 1/2 tin (simpan 1/2 untuk nasi)
Gaul ayam yang telah digoreng ke dalam Sambal Ayam merah
Bahan- bahan Nasi
2 kg Beras Basmathi
3 sudu besar Minyak Sapi
Susu Cair
Cara- cara Masak Nasi
Panaskan minyak sapi bersama bahan *** (bawang besar, merah & halia)
Basuh beras
Pastikan nisbah beras dan air sama
masukkan air, beras dan bahan tumis dan susu cair
masak sehingga masak
* Dah masak bolehlah taruk aksesori kismis, biji gajus dan bubuh pewarna
JOM MASAK - NASI HUJAN PANAS |
Bahan- bahan Acar Nenas
1 biji nenas
3 biji cili besar
2 batang timun
1 biji bawang Merah besar
gula
garam
Cara- cara
Potong nenas nipis
potong cili
potong timun
potong bawang
gaulkan bersama gula dan garam secukup rasa
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment