Wednesday, August 17, 2016

Acar Tahun (Acar Buah) Batu Pahat Stail

Nak kongsi Resepi acar Buah-- yang ini resepi untuk buat kenduri, kalau nak buat berniaga pun boleh. Sukatan ni buat untuk majlis Iftar puasa lepas. tetamu jemputan lebih kurang 300 orang makan. jom kita tengok resepi dan cara- cara nak masak acar buah.

Bahan-bahan
Minyak Masak 2-3 cawan
Cuka Makan 1 Cawan
Pelbagaikan jenis-jenis jeruk lebih kurang 2 kg
Kurma 2 kg (beli yang murah je sebab nanti akan di kisar)
Bawang Besar 1/2 kg Potong dadu
Gula
Garam
Kari Ikan 2 sudu besar


Bahan Kisar
1/2 kg Cili Kering
1 kg bawang besar
750 gms bawang putih
1/2 kg halia

Cara-cara Masak
1. Panaskan Minyak api sederhana
2. Tumis Bawang Merah, Putih & Halia Sehingga Naik Bau
3. Kemudian Masukan cili kering yang telah dikisar Tunggu sehingga wangi
4. Masukkan Kari Ikan  sudu gaul sehingga Sebati
5. Masukkan Jeruk/ Asam 
6. Masukan Garam Dan Gula secukup rasa
7. Masukkan Bawang Besar potong dadu
8. Masukkan Kurma yang telah dikisar
9. Tunggu sehingga Bawang besar layu.-- kalau nak tahan lama masak biar lama skit

10. Dah siap masak- dah boleh nak hidang dah

Sesuai Dimakan Bersama Nasi Briani, Minyak, arab, jagung, hujan panas--- Aksesori 

Masa masak acar ni makan majlis Iftar dengan Nasi Briani


                                                 

No comments:

Post a Comment