Wednesday, October 7, 2015

Nasi Berlauk Ikan Aye (Tongkol) dan Tenggiri Kelantan

Assalamualaikum

Hari Ini Saya akan Kongsikan Resepi Gulai Ikan Aye atau Tenggiri. Ingat Nak Kongsi untuk makan seisi keluarga


Bahan- Bahan untuk Seisi Keluarga

Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri 1kg
Asam Keping 7 keping
Garam Secukup Rasa
Gula Secukup Rasa
50 gm Serbuk Gulai Belauk Kelantan (kalau tiada boleh Pakai serbuk kari Ikan Adabi) 1 peket besar
Kerisik 50gm
Santan 1/2 kg
Minyak Masak
Rempah tumis
*Bawang Merah 5 biji
*Bawang Putih 5 ulas
*Halia Sebesar Ibu jari
*Lengkuas Sebesar Ibu Jari
Timun
Lada Besar 3 biji

Cara-Cara masak

Rebus Ikan Tongkol (aye) / Ikan Tenggiri bersama Asam Keping dan Garam Sehingga Masak lebih kurang dalam 45 minit api Sederhana. dah mendidih tutup api. Kemudian Toskan

Blend/kisar bahan-bahan Bertanda *

Panaskan Minyak - masukan rempah tumis sehingga wangi
masukan bahan kisar- tunggu sehingga wangi
Masukkan Rempah Gulai yang telah dibancuh dengan air - Tunggu Sehingga Wangi
Masukkan Ikan yang telah direbuskan tadi- Gaul sehingga rata
Masukan Garam Secukup Rasa
Masukan Santan
Masukan Gula Secukup rasa
Masukan Kerisik
Tunggu sehingga Mendidih Pastikan api sederhana
Masukan Timun yang dipotong & Cili

Dah Masak pun - dah boleh hidang dah....Oppss lupa pulak nak share sambalnya.

Bahan Sambal
Cili Dalam 10 biji
cuka 2 sudu
gula 2 sudu
garam 1 sudu

semua bahan ni dikisar.

Dah siap pun- Selamat Menjamu Selera.

Nasi Belauk Ikan Aye Kelantan - Siap Letak keropok sebagai aksesori






No comments:

Post a Comment