Monday, September 29, 2014

Mee Hong Kong Recipe

Hari ni rasa macam nak makan mee hongkong. try buat sendirilah. asyik pegi kedai je. Belajar benda ni masa Kerja kat Kedai Tom Yam- resepi daripada Pattani la katakan.
Mee Hong Kong- Sedia Untuk dimakan


Bahan- Bahan Mee

Mee 1 kg
Telur 4 biji
Minyak masak

Bahan- Bahan Kuah

Sayur Campur (kubis, Brokoli, cendawan, kailan, carrot dsb ikut kesukaan sendiri) 1 pek
Ayam potong dadu- ikut kesesuaian masing-masing
Udang buang kepala- ikut kesesuaian masing-masing
Sotong- ikut kesesuaian masing-masing
1 sudu tepong jagong
1 cawan air
1 sudu sos tiram
1 labu bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar- dimayang
3 biji lada- ikut citarasa masing-masing
Sedikit gula
Sedikit garam
Bahan perasa- ikut kesesuaian masing-masing
Serbuk lada putih


Cara- cara Masak Mee
1. Pecahkan telur- pukul telur
2. Masukan mee ke dalam telur- gaul sehingga sebati
3. Panaskan minyak. goreng mee yg telah digaul dengan telur tadi- dividelah 1kg kpd 4 kali goreng
4. Goreng sehingga mee dan telur masak- agak-agak macam dah rangup dah boleh toskan
5. Toskan Mee


Cara-cara Masak Kuah
1. Bancuh 1 cawan air dan Tepong Jagong
2. Panaskan Minyak- Tumis sos tiram, bawang putih, Ayam, Udang, Sotong, Lada, gula, garam, bahan perasa
3. Tuang bancuhan Tepong Jagong.
4. Tunggu sehingga mendidih
5. Masukkan sayur - kacau biar rata
6. Angkat dan tuang ke atas Mee yang telah ditoskan tadi


Selamat Mencuba dan Menjamu Selera


No comments:

Post a Comment