Tuesday, September 9, 2014

Butter Prawn Kering & Basah

Assalamualaikum.

Rasa macam lama tak update Blog masakan ni. banyak tahun jgk la
Semalam 8/9/14 rasa macam nak makan Udang Butter Prawn. Dapat pulak udang Putih Fresh/ Segar dari laut yang saiz medium. Setelah mendapat sedikit sebanyak info dari rakan2 mcm mana nak masak Butter Prawn, Hari ni saya kongsi sedikit sebanyak



Bahan- Bahan

1. Udang Dibuang Urat Hitam 20 ekor saiz Medium
2. Tepung Jagung 2 Sudu Besar
3. Mentega 2 Sudu Besar
4. Susu Cair 3 sudu besar untuk Basah / 2 Sudu besar Untuk Kering
5. 2 Biji Telor
6. Satu Ranting Daun Kari
7. 3 biji lada (kalau nak pedas tambah lagi)
8. Bawang Puteh 1 labu
9. 1 sudu teh garam

Cara- Cara buat

1. Asingkan Telor kuning - kacau telor kuning- Panaskan minyak- Guna Penapis Teh Untuk tuang ke dalam minyak (nak bagi cantik)-kacau dalam bentuk bulatan- Angkat dan toskan.

2. Gaul udang yang bersama dengan 1 sudu teh garam dan tepong jagong

3. Goreng Udang dengan api sederhana - Angkat dan toskan

4. Panaskan Mentega 2 sudu besar - Tumis Bawang putih, daun kari & Lada sehingga naik bau wangi - Masukan susu cair - tunggu sehingga mendidih - masukkan udang yang telah digoreng ke dalam kuah- gaul sehingga rata.

5. Hidang udang yang dicampur tadi- taburkan telor yang telah digoreng tadi.

Selamat Mencuba 

No comments:

Post a Comment