Thursday, August 13, 2009

Bihun Hailam




Bahan-bahan (utk hidangan 3 - 4 orang) :

150g bihun
1 cawan daging dipotong kecil-kecil
3 biji telur
1 cawan bunga kubis yang telah dipotong kecil
100g cendawan disiat-siat
1-2 biji lada merah dimayang
1 sudu sos lada hitam
2 sudu kicap
1 sudu sos tomato
3 ulas bawang putih diketuk
4 sudu minyak
4-5 cawan air

Cara penyediaan:

A (Kuah Hailam)

- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, lada dan daging sehingga empuk
- Masukkan sos tomato, sos lada hitam, kicap dan bunga kubis.
- Masukkan air dan kacau.
- masukkan telur (jgn kacau) sehingga masak
- Bolehlah diangkat

B (Bihun Celur)
- Celur bihun sehingga lembut
- Angkat dan toskan

**** Ambil sedikit bihun yang telah dicelur ke dalam mangkuk dan tuangkan dengan kuah hailam. Siap untuk di makan.


















1 comment:

  1. jom kongsi resepi & tgk video masak-masak di http://www.trymasak.my. macam ni senang je nk masak!

    ReplyDelete